“The work”-dokumentärtips!

Hej fina läsare,
jag blev så glad när jag häromdagen insåg att SVT har bestämt sig för att sända dokumentärfilmen “The work” igen. Jag hann inte se den sist den gick men har hört talas om den och själva konceptet för dokumentären. Den handlar om kriminella män som sitter i fängelse, de har begått brott av olika allvarlighetsgrader och många tillhör rivaliserande gäng. I mixen finns en erfaren ledare och flera fångar som har varit delaktig i programmet sedan tidigare samt de som är helt nya. Alla dessa män ska mötas i samma miljö under en helg för att komma i kontakt med sin inre kärna, sina sår och påbörja sitt “work”. Under influenser av schamanism, gruppterapi och det som vi kallar skuggarbete (länkar några av mina egna inlägg om skuggarbete längre ner) möts männen och på ett väldigt rått, naket, maskulint, respektfullt sätt håller ett utrymme där var och en som individ kan få möta sitt sår och därmed påbörja “The work”.

Det är väldigt gripande när de här männen som så länge har varit tvungna att hålla uppe sin fasad släpper på garden och hur allting som kommer upp från djupet är okej. Hur de håller varandra när de primala aggressionerna släppts upp och hur de kramar om varandra när en stor, stark, respektingivande karl gråter för det lilla barnet inom honom som inte fick sina behov tillgodosedda. Det är ju precis det som vi alla bär på, våra inre barn och präglingar som följt med oss genom livet. Präglingar som har format oss till dem vi är idag, på både gott och ont. Vi bär alla de här bördorna oavsett om vi blir kriminella, missbrukare, företagsledare, undersköterska eller politiker! Några av männen nämnde att de dömer andras ord och handlingar väldigt hårt och det är just för att man dömer sig själv ännu hårdare, en rädsla för att inte vara sådär perfekt som man skulle bli… eller i alla fall att det ska synas utåt att man inte är perfekt.

Grupperna jobbar med att spegla varandra och det rollerna som präglingarna kommer ifrån och i det här fallet är det frånvarande fäder som är den gemensamma nämnaren för just det kollektivet. Om man tänker på det hela i stort så värker det till i mitt empatiska hjärta när jag tänker på dagens män och genom historien vilken ofantlig press de har levt under. Att vara presteraren, beskyddaren, försörjaren, den starke och den som inte låter sig svepas med av känslor. Ja! De har ju helt klart burit makten över kvinnorna en tid men vi som kvinnor bär faktiskt lika stor skuld i den sörjan som männen. Vi kvinnor har inte tagit ansvaret över livet, vi har inte kastat av oss martyr-masken och offerkoftan. Vi har inte låtit vår maskulina halva vara så handlingskraftig som vi skulle vilja och behöva att den är. Männen har inte låtit den maskulina aspekten av sig att få vila och därmed komma i kontakt med sitt inre, den inkännande, feminina delen. Summa summarum, vi kvinnor behöver ta tillbaka vårt ansvar och bli handlingskraftiga och männen behöver ta sitt ansvar genom att ta ner garden, vända sig inåt och komma i kontakt med den inkännande delen av honom. Precis som dokumentären nämner så finns vår medicin i djupet av våra sår, precis som sårvätskan i ett fysiskt sår är läkande, hur äcklig den än kan vara.

Något som är bra att tänka på är att alla vi har levt många liv som både man och kvinna, verkligen ALLA utan något undantag här. Vi skapar vår värld hela tiden genom universums oupphörliga resonans av orsak och verkan. Vi är både sändarna och mottagarna, med det menas att precis allt som vi bär inom oss, medvetet som omedvetet kommer att manifestera sig i vår fysiska värld på ett eller annat sätt. En annan saka som är viktig att tänka på är att det finns ingen domare, den enda som någonsin kommer att döma dig är du själv. Omgivningen är bara din spegel.

SE FILMEN GENOM ATT FÖLJA LÄNKEN TILL SVTPLAY.SE https://www.svtplay.se/video/16835234/the-work-gruppterapi-med-mordare 
OBS! Den kan bara ses fram till den 25 oktober 2018, alltså en månad till. Skriv gärna och berätta om dina insikter, tankar och känslor som filmen framkallar.

Allt gott!
/Nattugglan

Bildkällor
Bild 1: https://www.imdb.com/title/tt5836866/
Bild 2: http://doclounge.se/calendar/the-work-season-premiere
Bild 3:  https://www.youtube.com/watch?v=h8OVXG2GhpQ
Bild 4: https://www.svt.se/dokumentar/vecka-6/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *