Sorgmanteln hälsar på


I år var sorgmanteln den första fjärilen jag såg, förra året såg jag den först i slutet av sommaren och då när jag sökte information om sorgmantelns
symboliska betydelse handlade budskapen om fysisk död och sorg av något slag. I år handlar budskapet om metamorfos, alltså att förändras från stadie till stadie. En fjäril har ju sin början i ett ägg sedan i en färglad larv som blir till en gråaktig puppa och ur puppans inneboende sörja bildas något alldeles särskilt vackert, en fjäril. Den mytologiska tolkningen av begreppet metamorfos handlar om att förvandla sig till något annat, kanske från människa till djur, medans den biologiska tolkningen handlar om att utvecklas och ändra sitt beteende.

Jag läste också någonstans att sorgmanteln inte alls har fått sitt namn för att den är ett omen för att något tråkigt ska inträffa utan för att den i sin färgteckning liknar en kvinna som lite provocerande låter sin gula klänningskant skymta fram nedanför den mörka sorgkappa hon bär för att följa en gammal tradition.

Jag som ser symboler i det mesta, särskilt naturen, har ju såklart funderat över vad det här fjärilsmötet har för kopplingar till mitt liv och det tänkte jag bjuda på och hoppas att det kan inspirera andra att hålla utkik efter egna personligt riktade symboler och även att ge sig i kast med egna tolkningar.

Sedan har jag kollat lite på vad våra fjärilar i norden hade för betydelse gammalt tillbaka och citronfjärilen verkar vara populärast, den sägs förutspå ett gott år framöver om det är den första fjärilen man ser. Den kan även vara ett tecken på att sommaren ska bli ljus och varm. Citronfjärilen kan vara ljusgul och ibland vit med lite grönt i.

 Nässelfjärilen är ju mörkare till färgen och den sägs förebåda en mörk sommar om den är den första fjärilen man träffar på under våren. Sorgmanteln är såklart minst populär om man tänker på döden och sådant som de gjorde förr i tiden, en ny sorgmantel är svartare i färgen än den övervintrade fjärilen som jag lyckades fånga på bild.

Men fjärilen i sig är en väldigt fin symbol för frihet, förändring och återfödelse, precis som metamorfosen handlar om. Den kan också komma som en hälsning från anhöriga på andra sidan, sägs det. Som med allt annat kan man också titta på vilka färger den har och koppla dem till respektive chakra som kanske behöver jobbas med lite extra t ex gul är ju färgen för solar plexus chakrat som handlar om glädje och vilja medans den orangea färgen står för kreativitet och sakral chakrat. Den svarta färgen är för mig lite mystisk, elegant, djup, hemlig och rymmer lite av allt i sig.

Vad säger Solöga om fjärilarna då? Jag citerar de tre fjärilarnas betydelse ur hennes bok så kanske det finns något intressant för alla.

Sorgmanteln
Ta dig an livet med entusiasm och optimism. Min gåva till dig är att ha en lätt väg att vandra på. Här handlar det om att svåra vägar kan göras lätta. Rena dig själv från smärta och lidande genom att ge uttryck för det. Kalla sedan tillbaka kraften och välj att t ex känna optimism, entusiasm eller kärlek. Du kan skapa dig en lätt väg, fri från sorg/smärta/bördor, genom att helt enkelt välja det!

Citronfjärilen 
Var lugn. En ny dag innebär en ny början. Min gåva till dig är att få en ny start.

Nässelfjärilen
Skapa en ny grund att utgå ifrån och lycka och harmoni kommer att infinna sig. Min gåva till dig är att skapa och bygga något nytt.

Jag och solöga tänkte ganska likt varandra med sorgmanteln upptäckte jag nu, det måste ju ligga någonting i det då, eller hur?

Och om fjärilen allmänt står det;
Dansa, måla, skapa, uttryck dig själv. Min gåva till dig är att kreativt gestalta det du vill att andra skall se.

Bokkälla: Carina Solöga Högman. (2015) Djurens språk.

Citronfjärilens bildkälla

Nässelfjärilens bildkälla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *